Skifte bandasje

En bandasje har som regel tre funksjoner: beskytte og støtte skaden/såret, unngå at dyret slikker/biter på såret samt gi gode helingsforhold for et sår. Hvor ofte bandasjen skiftes avhenger av hvor ”urent” såret/skaden er.

Det er viktig å legge bandasjen riktig slik at det ikke oppstår gnagsår, og også bytte den så ofte som nødvendig

Hvor ofte bør jeg skifte bandasje på dyret mitt?

Dersom dyret har gjennomgått kirurgi eller har et brudd uten sår på overflaten er det en såkalt ren skade. Da skal bandasjen virke støttende samt beskytte mot bakterier utenfra. Den kan ofte sitte på i 3-4 dager såfremt den sitter fint.

”Urene” sår er f.eks bittsår, potekutt og åpne brudd. Disse skadene er utsatt for bakterier fra omgivelsene. Her bruker en bandasjen til å trekke til seg puss med bakterier. I tillegg skal den beskytte såret mot nye bakterier og evt. støtte et brudd. Derfor bør bandasjen skiftes daglig til annen hver dag. Når såret er rent kan bandasjen sitte på lengre.

Dyr kan ikke utrykke seg verbalt, derfor må vi se på dyrets atferd og kjenne på bandasjen for å vurdere om den sitter riktig; Hvis bandasjen blir fuktig, skal den fjernes med en gang. En fuktig bandasje gjør mer skade enn gagn. Fukt og varme gir gode vekstvilkår for sopp og bakterier.

Bruk plastpose utenpå bandasjen med en slitesterk potesokk ytterst når du lufter hunden. Inne skal hunden gå uten pose og potesokk for å unngå at det blir fukt i bandasjen. Katter skal aldri gå ut med bandasje og skal derfor holdes inne.

Hvis bandasjen sitter for stramt, eller gnager vil dyret vise tydelig ubehag. En for stram bandasje kan gi trykksår, og i verste fall forhindre normal blodforsyning. Dersom bandasjen ikke fjernes, kan vevet i verste fall ta skade og dø. Gnagsår kommer ofte hvis det er lite polstring/bomull, eller hvis bandasjen sitter på for lenge.

Kjenn på bandasjen om den føles stram. Den skal være fast, men du skal samtidig kunne få en finger under bandasjen. Ta kontakt med veterinær hvis du er i tvil.

Hvordan legge på eller skifte bandasje?

Hunder og katter venner seg ofte til å gå med bandasje, men de kan raskt bite den av seg hvis du ikke er oppmerksom. Bruk krage de første dagene. Det er ofte en utfordring å legge en bandasje som sitter godt, men ikke er for stram. Her er noen tips hvis du må legge en ny bandasje selv:

  1. Pass på å tørke området godt før du legger på bandasjen. Hvis dyret har slikket må du rense såret. Smør gjerne litt sinksalve hvis huden omkring er tørr og sår.
  2. Følg veterinærens anvisning når det gjelder polstring av selve såret under bandasjen.
  3. Legg bomull mellom tærne, evt. andre groper der det lett danner seg fukt.
  4. Legg godt med bomullspolstring. Start nedenfra og jobb deg oppover. Det skal alltid stikke litt bomull opp fra den ferdige bandasjen. Det forhindrer gnagsår.
  5. Dekk polstringen med selvklebende bandasje. Du skal stramme lett slik at bandasjen føles fast, men du skal fortsatt kunne klemme lett på den. Sjekk at du klarer å stikke en finger under bandasjen.
  6. Hvis bandasjen har lett for å skli ned kan du feste den med litt sportstape. Den skal ikke sitte stramt. Vær oppmerksom på at den kan være vanskelig å fjerne.

Utfordringer med en bandasje

Å ha et bandasjert dyr er alltid en utfordring i større eller mindre grad. Fordi dette er noe fremmed som mange dyr instinktivt ønsker å fjerne. Især har mange katter vanskelig med å akseptere en bandasje de første dagene. Derfor er det i noen tilfeller nødvendig med krage i tillegg.

Hunder som er vant til å bli håndtert venner seg ofte lettere til en bandasje. Det er en fordel at hunden er vant til å være i bur, da er det lettere å holde den i ro når den er inne.

Utekatter vil ofte vise stor frustrasjon over ikke å komme ut, men det er viktig å holde de inne så lenge det er nødvendig. Pass på å ha et rent kattetoalett hvis de normalt gjør ifra seg ute. Mindre fysisk aktivitet fører ofte til frustrasjon som resulterer i destruktiv atferd.

Det kan gå hardt ut over bandasjen. Et dyr med bandasje trenger derfor mental aktivisering. Det finnes leker som du får kjøpt eller kan lage selv.